Mă împlineşte munca pe care o fac?

 

“Munca ne ocupă din ce în ce mai mult timpul”, a devenit un clişeu pe care îl auzim din ce în ce mai des sau îl repetăm obsesiv în mintea noastră.

<< Ne începem dimineaţa cu cafeaua, ceaiul sau cerealele cu lapte şi alergăm grăbiţi spre metrou/să prindem autobuzul sau accelerăm pedala de la maşină, sperând să ajungem la timp la serviciu… .


Mă uit în jur şi parcă suntem o ciurdă de vite mânată de nevoia de a castiga bani pentru ziua de mâine sau pentru mai multe zile de mâine… Unii chiar tragem de noi, mă văd, şi îi văd cum îşi târâie paşii pe scări cu fetele boţite din cauza resemnării. Alţii sunt fericiţi cu ceea ce fac, se citeşte pe chipul lor … Eu nu mă numar printre ei… >> (Pagină de Jurnal-02.10)

Din păcate pentru unii, sau din fericire pentru alţii, munca este sau nu percepută ca o corvoadă. Şi ce facem când munca este pentru noi o corvoadă, când ne simţim de parcă ne împinge cineva de la spate să ne luăm locul pe scaun printre multele birouri şi marea de litere şi cifre in faţa ochilor?

În primii ani de facultate sau după aceasta, te simţi atras să lucrezi în diferite domenii/să experimentezi;  unii, mai norocoşi sau mai determinaţi se îndreaptă în direcţia demult visată. La început, e entuziasmul, fericirea alimentată de ideea că, dacă faci parte dintr-o mare companie eşti puternic, eşti important, te simţi bine pentru că esti validat social. Mai apoi vine şi vremea “trezirii” când realizezi că ceea ce ţi-ai dorit nu seamănă deloc cu ceea ce tu ţi-ai închipuit. Poate că e timpul să creşti şi să vezi realitatea cu ochii unui adult?

Începe prin a căuta modalităţi de a îmbunătăţi ceea ce faci în prezent şi de a aduce un plus de valoare la ceea ce a devenit plafonare pentru tine. Sau poate că e timpul să cauţi mai mult în interiorul tău pentru a vedea ce acţiuni le faci cu placere si ce anume te împlineşte? S-ar putea sau nu să iti aducă în acelaşi timp şi satisfacţie financiară, s-ar putea sa trebuiască să înveţi lecţia rabdării, iar cel mai important este ca ceea ce întreprinzi să nu fie doar dorinţele si idealurile tale egoiste, ci să folosească umanitaţii. Astfel, ceea ce daruieşti lumii într-un mod altruist, îţi va fi returnat într-o măsură cu vârf.

Întalnim, de asemenea situaţia în care ai studiat (…) ,pentru că ai visat (…)  încă de mic la asta (…), poate încurajat sau nu de parinţi. Şi ce facem când prinşi în vâltoarea vieţii, mânaţi de nevoia unei siguranţe materiale, ne trezim făcând ceva total opus de ceea ce am visat şi lipsit total de satisfacţie?

Poate am visat să pilotăm, să conducem o locomotivă, să calculam, să predăm, să salvăm vieţi, să lucrăm cu copii, să compunem, să jucăm teatru, să regizăm, să dansăm, să scriem, să apărăm drepturile oamenilor, să oferim protecţie animalelor, să creăm jocuri/programe, să construim case, să reparăm, să vindem şi  lista poate continua. … (Te regăseşti în ea?)

Şi iată că ne trezim conduşi de bani îndeplinind obiective, respectând deadline-uri, făcând sarcini repetitive de o complexitate mai mult sau mai puţin redusă, uitând de fapt cu ce gând am plecat de acasă. Ajungem acasă epuizaţi şi realizăm că AVEM libertate de mişcare (libertate care, la birou e limitată dramatic), că AVEM o familie, că AVEM prieteni, că avem bani dar nu mai avem timp şi energie pentru ei, sau pentru alte lucruri pe care chiar am uitat că ni le dorim/doream. Sau din contră, încercăm să compensăm timpul petrecut la locul de muncă prin “cheltuirea” timpului limitat care ne rămâne după program, ieşind şi bucurându-ne cu prietenii.

A reuşi să faci în fiecare zi ceea ce îti place, ajută mult să mergi mai departe! În lipsa interesului şi dragostei faţă de munca pe care o depui nu există reuşită/success, ci doar o excelenţă în rutinare. De asemenea, în atingerea scopului nostru, trebuie să fim animaţi de idealuri mai elevate decât simpla dorinţă de a acumula bunuri materiale.Pentru aceasta, aşezaţi-vă (în sens propriu şi figurat) şi căutaţi în interiorul vostru! Căutaţi resursele pentru a vă apropia cu paşi mici şi siguri de ceea ce vă doriţi cu adevărat! Implicaţi-vă în îndeplinirea dorinţei voastre! Daţi Sign Up atât pentru viaţa personală cât şi pentru cea profesională, asta dacă nu sunteţi deja printre cei Sign in. Obţinând astfel un echilibru emoţional atât de necesar pentru sănătatea noastră psihică si fizică, întrevăd un viitor mai bun pentru dvs. şi pentru societatea in care traim.

NOTA BENE: Credeţi în voi şi în puterea voastră creatoare!