Ce faci atunci când ai o stare proastă? Când nimic nu e pe placul tău, când nimeni şi nimic nu-ţi intră în graţii, când ziua capătă nuanţe de gri, când esti lipsit de motivaţie, când esti „chefless”.
În primă fază, conştientizează starea şi accept-o, acceptă că azi nu e la fel ca ieri, că omul are pe durata vietii zile bune şi mai puţin bune. După cum susţine profesorul Joseph Forgas, proasta dispoziţie are şi ea beneficiile ei, determinând o „atenţie sporită la lumea exterioară şi o gândire mai realistă”. O proastă dispoziţie este deasemenea o invitaţie la introspecţie ce contribuie la găsirea sursei nemulţumirilor tale. Aşadar, întreabă-te ce anume a declanşat starea ta proastă?
Ce faci pentru a ieşi din această stare? Pentru asta, înainte de toate, permite-ţi să fii copil, să fii flexibil, să fii creativ!
- Ascultă muzica preferată! Dansează! Cântă! Se cunoaste puterea vindecatoare a sunetelor încă de pe vremea lui Pitagora, muzica (sunetele) putand actiona direct asupra starii generale psihice si mentale, deci – implicit – asupra sistemului imunitar.
- Inventează o limbă străină numai de tine ştiută, şi vorbeşte-o în faţa oglinzii ca şi cum a-i acorda un interviu sau a-i face o prezentare unui public numeros (te poţi înregistra să vezi ce a ieşit). Va fi distracţie mare. Te asigur!
- Scălămbăie-te în oglindă şi scoate cele mai ciudate sunete! (inspiră-te din exercitiile de miogimnastică pentru copii)
- Joacă-te! Ia-ţi coarda şi sari!/Fă baloane de săpun!/Fă avioane din hârtie! Mai multe idei de origami aici.
- Zâmbeşte cu gura până la urechi!/Râzi cu toată fiinţa ta! Cercetările prezentate la conferința de Biologie Experimentala din Anaheim 2010, arată că râsul are aceleași beneficii asupra sănătății ca și exercițiile fizice (sursa: Scientific American Mind).
Din punct de vedere medical, râsul (de 3 – 8 minute) joacă un rol important în ameliorarea și chiar vindecarea bolilor: îmbunătățește starea psihică, reduce consecințele stresului, produce endorfine.
- Transformă-ti ziua într-una cu totul specială! Mergi la coafor/Fă-ţi mani-pedi/Machiază-te/Alege o ţinută specială pentru „ziua Ta”!
- Vizionează un film împreună cu soţul/soţia, un prieten/o prietenă sau singur(ă) cu floricele în faţă!
- Călătoreşte folosindu-ţi imaginaţia!
Ia colecţia de cărţi Naţional Geographic – Traveler şi “mergi” prin lume; aventurează-te puţin prin Paris, poate la Tokyo, Lisabona, acolo unde tu îţi doreşti să ajungi şi în realitate. Vizualizează-te în locurile pe care doreşti să le vizitezi, ce cumperi pentru tine, ce suveniruri vrei să oferi celor dragi, ce privelişte ai la camera hotelului/pensiunii unde te cazezi, ce preparate serveşti, cu cine dai noroc la cină pentru vremuri mai bune. Întoarce-te în realitate cu planurile făcute pentru vara viitoare.
- Citeşte o carte nouă sau reciteşte cartea preferată!
Dă buzna în biblioteca personală şi găseşte o carte pentru care nu ţi-ai făcut timp până acum. Cu siguranţă vei găsi una care să îţi taie respiraţia! Intră în lumea ei, lasă-te confiscat de puterea ei de seducţie, ieşind din lumea ta de “Nu am chef azi, nu am chef de nimic”. Sau de ce nu? Reciteşte o carte!
Dacă preferi să te răsfeţi la un ceai împreună cu un/o prieten(ă) sau chiar singur(ă), poţi alege un loc mai dichisit cu un concept architectural unic, Librăriile Cărtureşti, unde eu mă pierd de fiecare dată, uitând să mai ies. Cicero spune că „Dacă ai o grădină şi o bibliotecă, ai tot ceea ce îţi trebuie.”
- Fă mişcare!
Mergi la sala de aerobic, fă o plimbare prin cartierul tău, ia bicicleta sau rolele şi evadează în parcul preferat de tine (sau unul necunoscut). După doar 15 minute de antrenament, îţi vei îmbunătăţi starea generală, te vei simţi mai bine şi chipul tău va căpăta culoare. Prin exerciţii fizice, organismul va produce o cantitate optimă de endorfină, acestea fiind responsabile atât pentru starea de bine, cât şi pentru buna funcţionare a sistemului imunitar.
- Oferă-ţi un buchet de flori creat de tine!
Mergi la cea mai apropiată florărie din cartierul tău şi roagă vânzătoarea să-ţi permită să realizezi cel mai frumos buchet de flori. Alege-le cu măiestrie, cu emoţie şi bucurie în suflet; acordă atenţie culorilor, texturii, muzicalităţii din spatele aranjamentului tău, bucură-ţi simţul olfactiv, stimulează-l, şi astfel activezi acea parte din creier responsabilă cu memoria şi stările de spirit.
- Redecorează-ţi casa sau accesorizeaz-o în culori care să îţi imbunătăţească starea de spirit.
Simbol al personalităţii tale, aceasta păstrează tot ceea ce te individualizează – obiecte personale, fotografii, opere de artă. Poţi achizionta un simplu ceas decorativ de perete, un set de lumânărele parfumate, o ramă foto, un tablou, un dulăpior pentru chei, un stiker de perete, un simplu opritor de uşă, în ton cu gusturile tale şi vei vedea cum starea ta de spirit se va îmbunătăţi surprinzător.
- Experimentează o reţetă nouă, care să îţi înnebunească papilele gustative.
Poţi încerca un cheescake sau orice mâncare îţi face cu ochiul. Internetul este plin de bloguri culinare cu reţete însoţite de explicaţii şi imagini care prezintă pas cu pas modul de realizare. Şi dacă nu-ţi iese din prima, nu e nicio problemă! Bucură-te de experienţa de a fi încercat, de a-ţi fi încântat simţurile şi curaj în continuare pentru o nouă experimentare!
- Apelează la familie şi la prieteni!
- Fă o listă cu lucrurile care îţi plac!
Atenţie!
- dacă această stare proastă persistă aproape în fiecare zi, mai mult de 2 săptămâni,
- dacă îţi este greu să ieşi din această stare,
- dacă viaţa nu mai are aceeasi valoare pentru tine,
- dacă motivaţia de a rezolva situaţiile care aduc această dispoziţie este foarte mică,
- dacă nivelul de energie este foarte scăzut sau, din contră observi la tine o agitaţie sau o lentoare ce nu te caracterizează,
- dacă starea ta este însoţită de dereglarea somnului, Nu mai vorbim de o stare de tristeţe trecătoare, ci de o depresie si este necesar să apelezi la un specialist.