Dacă copilul dvs. nu împlinește 6 ani până la 1 septembrie 2018,

   Dacă copilul dvs. nu împlinește 6 ani până la 1 septembrie 2018, dar doriți totuși să îl înscrieți în clasa pregătitoare în anul școlar 2018-2019, vă poate fi de folos acest articol.

 

Înainte de toate, e important să știți că:  “Părintii ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2018 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare, în conformitate cu prevederile legii și ale prezentei metodologii”.

Începând  cu  anul școlar 2012-2013, învățământul primar cuprinde clasa pregătitoare și clasele I-IV, conform Legii Educației. Odată cu această schimbare, au apărut noi întrebări în rândul părinților și a cadrelor didactice, dar și a specialiștilor.

 

„Sunt oare copiii pregătiți din punct de vedere emoțional să între în clasa pregătitoare?Vârsta lor este prea mică?Ar fi indicat ca aceștia să rămână la grădiniță încă un an?”

 „Cadrele didactice sunt pregătite pentru a lucra cu copii de vârstă atât de mică? Se poate face predare respectând programa școlară (încărcată), la o clasă cu copii atât de mici?”

„Există săli de clasă special amenajate pentru copiii de clasă pregătitoare?Există fonduri suficiente pentru amenajarea spațiilor de joacă adecvate vârstei copiilor? Există fonduri pentru asigurarea materialelor necesare copiilor de această vârstă?”

 

Desigur că, în timp,  odată cu “experimentarea” de către toate părțile (copii, părinți, bunici, cadre didactice, specialiști) a clasei pregătitoare, s-au găsit răspunsuri la multe din întrebările de mai sus și evident,  soluții. Dar în final, mulți dintre noi rămân cu întrebarea – “Cum era mai bine?” Unii rămân pro clasa pregătitoare, alții contra, sau chiar fără nicio poziție vis-à-vis de acest subiect.

 

Și pentru că deja ne-am obișnuit cu schimbările bulversante sau nu, din educație, mergem înainte în direcția dată în noul an școlar 2018-2019 care se apropie cu pași repezi. Așa că ne întoarcem la întrebarea părinților: “Ce fac dacă copilul meu nu împlinește 6 ani și vreau totuși să îl înscriu la școală?”

 

Răspunsul: Este nevoie să urmați procedura de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare, care  este redată în mod oficial de către CMBRAE,  respectiv centrele județene. Pentru înscrierea în anul școlar 2018-2019, copiii care împlinesc 6 ani abia în intervalul 1 septembrie – 21 decembrie 2018, pot fi înscriși în clasa pregătitoare dacă dezvoltarea psihosomatică le permite. De întocmirea dosarului pentru  evaluarea psihosomatică se va ocupa școala la care vă veți înscrie copilul și totodată, aceasta va contacta CMBRAE pentru programare.

În București, evaluare psihosomatică se face în unitățile de  invatamant de stat pentru copiii înscriși la școlile de stat, și la CMBRAE pentru copiii care se înscriu la școli private. Evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatică se va face de către psihologi numai în prezența părinților sau a tutorelui legal al copilului. Testele cuprind întrebări legate de cunoștințe și informații esențiale, pe care orice copil trebuie să le dețină până la vârsta de 6 ani – cum ar fi să numere, să spună anotimpurile, să recunoască diferite culori etc. Pentru ca un copil să primească răspuns favorabil pentru înscrierea în clasa la care aspiră, trebuie să răspundă corect la cel puțin 75% din întrebările puse la evaluare. Precizări privind activitatea de evaluare psihosomatică pentru anul școlar 2018-2019, găsiți pe site-ul CMBRAE.

 

Așadar, un părinte are posibilitatea să țină copilul la grădiniță dacă nu are 6 ani împliniți până la începutul anului școlar. Această lege permite părintelui să aleagă dacă să dea copilul la școală la 5 ani și câteva luni în anul curent, sau la 6 ani și 10 luni în următorul an școlar. S-a constatat că această optiune  îl pune mai degrabă în dificultate pe părinte, pentru că orice variantă ar alege, ori este prea devreme ori prea târziu.  Acest “prea devreme” sau “prea tarziu” depinde de luna în care s-a născut copilul. 

 

Din experiența în lucrul cu copiii,  în calitate de psiholog și consilier școlar, am realizat că e mai indicat să vă înscrieți copilul mai târziu la școală decât la o vârstă prea fragedă. Înscrierea prematură a copiilor la școală poate avea efecte negative atât pentru cei mici cât și pentru părinți, așa cum declară chiar unii inspectori școlari. Un alt aspect important este că: “…un copil care merge la clasa pregătitoare mai târziu cu un an are şansa ca atât deficitul său de atenţie, cât şi hiperactivitatea luisă fie în primii ani de şcoală mai mici cu 73% faţă de alţi copii”, a declarat profesorul Thomas Dee de la Universitatea Stanford.

 

De aceea, înainte de a lua o decizie în ceea ce privește înscrierea copilului dvs. la școală, vă recomandăm să analizați foarte atent și cu empatie nevoile micuțului. Luați, de asemenea contact cu copilul dvs. interior și observați ce anume vă face să grăbiți acest proces pentru el.  Iar dacă aveți dificultăți în a lua o decizie, dacă aveți îndoieli în privința pregătirii emoționale, dar și cognitive a copilului dvs., consultați un psiholog clinician/psiholog școlar specializat în lucrul cu copiii. Astfel, veți putea avea o imagine mai bună asupra a ceea ce e mai bine să faceți pentru dvs. și copil. E important să știți că în urma acestei evaluări, nu psihologul va lua decizia în locul dvs. ! Despre acest subiect, găsiți mai multe în articolul Să-l mai las 1 an la grădiniță sau să-l dau la școală?”