Despre ataşament

„Ce-o fi domnule şi cu ataşamentul ăsta?”, am auzit de multe ori întrebânduse în jur.

Chiar ieri la coafor, o doamnă drăguţă la vreo 25 de ani, mama a 2 copii îmi zice: „Ei na! N-au mai crescut copiii fără părinţi? De parcă pe vremea mea, mama stătea acasă 2 ani crească pe mine? Ba din contră, zice- 3 luni au fost de ajuns şi nu m-a mai alintat nimeni şi nici n-aveam  Duck TV şi tabletă ca fiică-mea. Ce atâta nebunie cu ataşamentul ăsta?”

Mda…E un adevăr în tot ce spune femeia asta dar din păcate, acest adevăr trist din perioada comunistă, în care mamele noastre erau obligate îşi înceapă activitatea la 3 luni dela naşterea copilului nu mai e valabil acum. Şi e firesc ca această tânăra doamnă dea mai departe ceea ce a primit la rândul ei..Dar oare copiii? Ei – copiii..

E important învăţăm fim cât mai prezenţi în viaţa noastră, în viaţa copilului nostru, îl asumăm.., e important evităm continuarea tiparelor comportamentale ale părinţilor noştri şi oferim copiilor timp, disponibilitate şi mai ales o atenţie deosebită.

Rolul părinţilor în viaţa copilului este foarte important în dezvoltarea unui ataşament securizant la copil. Acest lucru se crează doar prin prezenţa unui părinte care raspunde nevoilor copilului, un părinte disponibil care oferă afecţiune, dându-i voie copilului exploreze curajos mediul. Atasamentul se dezvoltă înainte de maturitate şi este profund influenţat de modul în care l-au tratat părinţii.

Un al 2 lea tip de ataşament este cel caracterizat prin anxietate şi rezistenţă. Aici observăm o predispoziţie spre anxietate de separare, comportament susţinut de separări repetate de figura parentală şi de teamă de abandon folosite pentru a-l controla pe copil (ca o ameninţareDacă mai superi mult, o plec în lume şi nu o mai vezi!”)

Cel de-al 3 lea tip de ataşamenttiparul caracterizat prin anxietate şi evitare ( atunci când individul se aşteaptă fie respins, încercând devină independent emoţional, diagnosticat mai târziu ca având o personalitate narcisică sau un Sine fals).

La o prima vedere, tu ce tip de ataşament ai dezvoltat?