M-am trezit cu gândul de a scrie acest articol pentru cei interesaţi de acest subiect, pentru a clarifica diferenţele si lucrurile ce le presupun fiecare temen. De la ce a pornit acest gând, vă întrebaţi? Vă pot răspunde cu sinceritate şi oarecare tristeţe pentru că, în ultima vreme am observat că din ce în ce mai mulţi tineri sunt tentaţi să confunde sexul cu dragostea. Chiar mai demn de luat în calcul, se accentuează din ce în ce mai mult importanţa sexului în viaţa omului şi se uită cu desăvârşire ce este iubirea. Cu toţii flirtăm/am flirtat în adolescenţă sau în tinerețe (și nu filtrat) din nevoia conştientă sau inconştientă de a ne confirma că suntem atractivi/atractive, din nevoia de a primi consideraţie socială şi poate chiar beneficii. Dar desigur că, după prima tinereţe, nevoile noastre se echilibrează şi dorim o relaţie bazată pe intimitate, pasiune şi angajament (triunghiul iubirii, conform lui Robert J. Sternberg), flirtul nemaiimplicând riscuri emoționale.
Sexul este “fun”, am auzit de multe ori din gura unor persoane trecute demult de vârsta adolescenţei şi care se hrăneau consumând actul sexual în tot soiul de relaţii făcute pe diferite site-uri sau aplicaţii de socializare. Da, sexul este şi distractiv, este extaz, este plăcere, este un înlocuitor pentru tot felul de droguri, după cum susţine Eric Berne. Sexul este şi sănătate, este fertilizare, este intimitate, reprezentări cu care, cu toţii suntem familiarizaţi. Sexul însă, mai este şi “expresia ultimă şi mereu înnoită a iubirii”, conform parintelui analizei tranzactionale menționat mai sus. Problema se pune atunci când cea din urmă reprezentare – dragostea, nu contribuie la vibraţiile dintre bărbat şi femeie, când sexul e limitat la plăcere, orgasm şi uniune carnală.
Sex înainte de dragoste sau invers? În mod tradiţional, sexul vine după, sau şi în dragoste dar se pare că, de mai multă vreme societatea ne impune modele diferite faţă de cele cu care eram obişnuiţi. Iar atunci când atingi culmile plăcerii – orgasmele, pe care natura ni le oferă pentru ceea ce numim reproducerea speciei umane, tindem să confundăm sexul cu iubirea, cu dragostea. Sau mai trist, sexul primează sentimentelor romantice, sentimentului de dragoste, semn de cele mai multe ori, de deteriorare a personalităţii umane.
Dragostea uneşte două persoane la fel cum sexul le uneşte, doar că în sens diferit. Pornind de la multiplele sensuri ale iubirii, din limba greacă, o definim ca fiind dragostea dintre două sexe, care implică desigur o predominantă fizică, însoţită de relaţia caldă, intimă şi delicată a trupului, a minţii şi a spiritului. La acesta se adaugă, sensul de dragoste-dăruire aceasta incluzând o calitate nouă faţă de alţii, atitudini noi, descoperirea de noi Eu, mai ales în perioada îndrăgostirii. Dragostea debutează cu starea de îndrăgostire în care există implicare emoţională reciprocă cât şi atracţie fizică.
Spre deosebire de sex, unde vorbim de partea fizică, palpabilă a împlinirii prin intermediul orgasmului, în dragoste vorbim de împlinire la un nivel superior, atingem sublimul şi manifestăm iubirea prin toţi porii, prin toată fiinţa noastră tocmai prin schimbul de energie divină pe care îl conţinem fiecare dintre noi.
În concluzie, este un păcat a vă risipi energia prin a face o fixaţie pentru sexul fără dragoste pentru că e “fun”, cand le puteţi avea pe amandouă. În general, persoanele direct interesate de creşterea plăcerii sexuale proprii sau a celuilalt văzând sexul că fiind doar distractiv, se află în ipostaza copilului rebel neasumându-şi rolul de adult, care poate să-şi ia un angajament. Motivele variază de la individ la individ, în funcţie de istoricul personal. De asemenea, condiţie obligatorie: Iubiţi-vă pe voi Înşivă pentru ca apoi să manifestaţi iubirea din voi în relaţie cu ceilalţi.
Închei cu un paragraf care sper sa va inspire in noile alegeri pe care le veti face. “dragostea este relaţia cea mai completă şi mai nobilă şi ea include ceea ce este mai bun din toate celelalte: respect, admiraţie, excitare, prietenie şi intimitate, toate în una singură, adăugându-se propria graţie şi charismă”(Eric Berne, Sex şi dragoste în relaţiile umane, p. 155).
Vă urez să aveţi succes în găsirea drumului presărat cu dragoste, împlinire spirituală şi nu numai.
NB: Dragostea este inceputul tuturor.
Bibliografie:
Eric Berne, (2012), Sex şi dragoste în relaţiile umane, Bucuresti: Editura Herald